Infiintari firme | Infiintari firme S.R.L | Infiintare firme

 • Yna Finance & Consulting
 • Yna Finance & Consulting

Excludere asociat –¬†Cooptare asociat

Excluderea poate avea loc in conditii stricte si limitativ prevazute de lege(31/1990).

Printre acestea, pot fi:

   • Neefectuarea aportului. Asociatul poate fi exclus daca intarzie sa efectueze aportul stabilit de prevederile contractului de societate. Cel exclus va suporta consecintele intarzierii in efectuarea aportului.
   • Supunerea asociatului procedurii insolventei sau incapacitatea asociatului. Asociatul care a fost supus procedurii insolventei sau care a devenit incapabil din punctul de vedere al atributiilor ce-i revin, poate fi exclus din societate.
   • Imixtiunea in administrarea societatii, folosirea bunurilor societatii si savarsirea unor acte de concurenta. Asociatul poate fi exclus daca savarseste anumite fapte considerate o manifestare a lipsei de loialitate fata de societate, precum: amestecul fara drept in administrarea societatii; intrebuintarea, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, a capitalului, bunurilor sau creditului societatii in folosul sau; participarea, fara consimtamantul celorlalti asociati, ca asociat cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect, sau efectuarea de operatiuni in contul sau ori al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator.
   • Savarsirea de catre asociatul administrator a unor fapte pagubitoare pentru societate. Asociatul care indeplineste functia de administrator va putea fi exclus din societate daca savarseste o frauda in dauna societatii ori se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altor persoane.
   • Exercitarea de catre creditorul personal al asociatului a opozitiei impotriva hotararii de prelungire a duratei societatii (valabil pentru SNC, SCS, SRL). Daca opozitia creditorului personal a unui asociat facuta impotriva hotararii privind prelungirea duratei societatii a fost admisa de o instanta judecatoreasca, asociatul debitor al oponentului poate fi exclus din societate.

Conditii excludere asociat

Excluderea unui asociat se pronunta prin hotarare judecatoreasca, la cererea societatii sau a oricarui asociat. Cererea societatii de excludere a unui asociat trebuie sa se bazeze pe o hotarare a tuturor asociatilor, cu exceptia asociatului in cauza.

Daca cererea de excludere a unui asociat se face numai de catre unul dintre asociati, trebuie citata societatea si asociatul parat. Daca societatea este constituita numai din doi asociati, prin admiterea cererii unuia dintre asociati de excludere a celuilalt, societatea ramane cu un singur asociat si, in consecinta, va fi dizolvata. Acest lucru nu va avea loc daca asociatul ramas hotaraste continuarea existentei sub forma societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.
In toate cazurile de admitere a cererii de excludere a unui asociat din societate, hotararea judecatoreasca ramasa definitiva se va depune, in termen de 15 zile, la Registrul comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica in Monitorul Oficial.

Acte necesare:

   • Act constitutiv
   • Copie CUI
   • Copii CI asociati si administrator
   • Declaratie asociat nou

Cesiune parti sociale

In cazul in care doriti cesiunea partilor sociale, aveti nevoie de urmatoarele documente:

   • copie a cartilor de identitate ale asociatilor/administratorilor;
   • copie a actului constitutiv;
   • copia certificatului de inregistrare (CUI).

Termenul pentru cesiunea de parti sociale care se realizeaza intre asociati este intre 3-5 zile lucratoare de la depunerea dosarului la Registrul Comertului.
Termenul pentru cesiunea de parti sociale care duce la cooptarea unui nou asociat (asociati) sau la exluderea unui (unor) asociat este intre 3-5 zile lucratoare de la depunerea dosarului pentru Registrul Comertului – Etapa I.
Dupa publicarea in Monitorul Oficial a cesiunii de parti sociale – ce poate dura pana la 45 de zile – urmeaza Etapa II, care se face intr-un termen intre 3-5 zile lucratoare de la formarea dosarului pentru Registrul Comertului.

Ai nevoie de mai multe informatii? Suna acum un profesionist 0771.422.385!